پارسی‌بان؛ نامی پرمسؤولیت و آغازی خوب

8 جوزا 1403
2 دقیقه
پارسی‌بان؛ نامی پرمسؤولیت و آغازی خوب

نویسنده: دکتر خلیل‌الله افضلی

 

پارسی‌بان رسانه‌ی الکترونیکی که در غربت زاده شد و اینک به نخستین سالگرد حیات خود رسیده است، حضورش سبب خوشی بسیاری از دوستداران زبان فارسی دست کم در افغانستان است. این رسانه در مدتی کوتاه به لطف توجه و پشت کار یاران و یاوران خود توفیقات بسیاری داشته است که در اینجا می‌خواهم به شماری از آن‌ها به نشانه‌ی تأیید و سپاس‌گزاری کوتاه اشاره کنم.

1-نخستین امتیاز این رسانه، انتخاب نام زیبا و هوشمندانه‌ی «پارسی‌بان» برای آن است. این نام ضمن این که رها و آزاد از تعلقات و قیودات قومی است، در خود اهداف مستتری دارد که مهم‌ترین آن انسجام پارسی‌گویان زیر یک نام و پاسبانی از این زبان است. امیدواری آن است که روزگاری بیاید این حرکت و نام پرمعنا، تلنگری شود و آهسته آهسته محوری برای فارسی‌زبانان افغانستان شود تا زیر چتر این اسم مرکّب جمع شوند و به عنوان یک راه حل در اوضاع کنونی از نام‌های بزرگ و کوچک و فرعی و اصلی بگذرند چه این که آن نام‌های متعدد، حاصلی جز افتراق و جدایی بیشتر در پی نخواهد داشت و آب‌ریختن به آسیاب بدخواهان خواهد بود.

2-پارسی‌بان محوری برای گرد هم آمدن نویسندگان مختلف فارسی‌زبان و فارسی‌پژوهان از کشورهای مختلف جهان شده است. در طول سال گذشته نوشته‌هایی از نویسندگان مختلف از مصر و قزاقستان تا ازبکستان و ترکیه در این رسانه منتشر شد. دیدار آثار همزبانان حس خوشی است که آن را پارسی‌بان برای مخاطبان خود در سال گذشته رقم زد.

3-فراهم سازی تقویم یا گاه‌شمار ادبیات افغانستان از کارهای مهم پارسی‌بان بود. در این تقویم تا جای ممکن به زادروز و درگذشت ادبا و نویسندگان مطرح افغانستان پرداخته شده است. تجلیل و نکوداشت از شاعران و نویسندگان زنده افغانستانی از کارهای دیگر قابل ستایش است.

4-انتشار ماهنامه در شرایط کنونی کار بسیار دشواری است. کسانی که به ویژه در افغانستان دستی در کار نشر مجله دارند می‌دانند که تهیه‌ی مطلب و آماده‌سازی یک نشریه‌ی ادورای در این کشور چه میزان طاقت‌فرساست. کاری که پارسی‌بان در آن توفیقاتی به دست آورده است. تا کنون هفت شماره از ماهنامه‌ی پارسی‌بان منتشر شده است و امیدواریم که این رقم به هفتاد و بیش از آن برسد.

5-پارسی‌بان در طول این یک سال حیات خود کوشیده که متناسب با علاقه و حوصله‌ی مخاطبان خود برنامه‌ها و درس‌گفتارهای کوتاه ویدیویی به صورت زنجیره‌ای فراهم کند. مطالب مفیدی از این طریق تا کنون منتشر شده است. هماهنگی و همگام سازی تولیدات با نیاز مخاطبان به ویژه جوانان یکی از نقاط قوت این رسانه بوده است. تهیه‌ی پایگاه اینترنتی کارآمد از دیگر محاسن این رسانه است.

در پایان این یادداشت کوتاه، امیدوارم این رسانه در برخی از عرصه‌ها نظیر شناسایی و تبیین جلوه‌های گوناگون فرهنگ عامه (جشن‌ها، بازی‌ها، ضرب‌المثل‌ها و کنایه‌ها و …)، لهجه‌ها و گویش‌های مختلف، تحلیل و بازخوانی برنامه‌های فارسی‌ستیزانه‌ی حکومت‌ها و معرفی کارگزاران و طراحان آن‌ها، ارزیابی کارنامه‌ی نهادهای ادبی کشور، بررسی نقاط ضعف، بحران‌ها و چالش‌های پیش رو در برابر زبان فارسی و جست‌وجوی راه‌حل‌ها و … بیشتر بپردازد و هدف اصلی را از پیش نظر دور نسازد. برای پارسی‌بان و همه‌ی کارگزاران زحمتکش آن از ابتدا تا کنون عمری دراز با کامیابی‌های فراوان آرزو دارم.

آدرس کوتاه : www.parsibaan.com/?p=2194


مطالب مشابه
پاژن

پاژن

29 میزان 1403
پیچیده در حریر

پیچیده در حریر

28 میزان 1403