نگارنده: عالمپور عالمی
«پرسه در دیگری» کتاب ارزشمندی است که شعر دو دههی هرات را به واکاوی گرفته است. این کتاب در بهار ۱۴۰۰، از سوی انتشارات آن و انجمن ادبی هرات چاپ شده است. «پرسه در دیگری» ۲۷۲ برگ دارد و در پنجصد شمارگان به بازار کتاب آمده است. انتخاب نامِ کتاب، بسیار هوشمندانه و مرتبط با درونمایهی آن میباشد. طرح جلد و صفحهآرایی این کتاب را آقای روحالامین امینی انجام داده است. پیش از اینکه وارد متن و معرفی «پرسه در دیگری» شوم؛ لازم میدانم چند سخنی را در مورد شعر امروز و نیازمندی جریانشناسی شعر معاصرِ افغانستان بگویم و در ادامه به معرفی و بررسی «پرسه در دیگری« بپردازم.
اگر شعر چند دههی پسین افغانستان را به بررسی بگیریم، متوجه میشویم که حاصلِ کارِ شاعران، جز «تغزل و زیباسازی فاجعه، بازی با تأویلات و آلودهکردن فضای شعر با کنایههای بیارزش و بیخطر» چیز دیگری نیست.
شعر افغانستان وابسته به کنشهایی شده است که باید انجام شود و سپس سر و کلهی شاعری سبز گردد، واکنشی داشته باشد و نوحهسرایی به راه بیندازد. اکثرِ شاعرانِ امروز دست در زیرالاشه نشستهاند و چشم به راه فاجعهای استند که اتفاق بیفتد و سپس به نوحهسرایی و نظمگرایی بپردازند. در واقعیت امر، به پای زیباسازی فاجعه نشستهاند تا نظمهای بینظمی را به نام شعر، به خوردِ ملتِ نظمپرور بدهند. اگر چنین واکنشِ تقبیحگرایانه نداشته باشند، قطعاً در ساحتِ شاعری شان شک روا داشته میشود و آنگاه نام و نشان و پایگاه اجتماعیشان به زمین میخورد و همهی «توهمات» شان، همدمِ بادِ فنا میگردد. البته این یک امر کلی نیست و متوجه همگان نمیشود. استند کسانی که کارهای ارزشمندی انجام دادهاند و شعرشان پر از تصویرسازیهای بدیع، کشفهای تازه و نگاه و مفاهیم نو است.
حالا که کمتر فاجعهای رخ مینمایاند و زمینهی واکنش را کنشهای ناواکنشمانده گرفتهاند؛ دست بردهایم به گریبان بداههسرایی و از پرت و پلاهای خود، چنان استقبال میکنیم که نظیرش را «خزعبلات ادبی» هم ندیده است. اگر با این نوعِ فهم از مفاهیم و با این نوع نگرش و بینش به پیش برویم، پوزِ ادبیات نیمبند و جانِ شعرِ نیمهجانِ خود را به خاک خواهد مالیدیم.
گذر زمان، سبب تحول ادبیات میگردد؛ فرم و شکل آن تغییر مییابد، اندیشههای نوینی پیدا میشود و ما را بهجهانِ دیگری پرتاب میکند. شعرِ امروزِ افغانستان، دلبستگی و شیفتگی فراوانی با شعر و ادبیات کلاسیک دارد. دلکندن و دلبریدن از این معشوقهی با «خط و خال و با نرگسِ فتان»، سبب محوِ قداستزدگان میشود! عشق و مهرِ ادبیات کلاسیک، چنان در دلهای دلشدهی مان لمیده است که فرهادوار به کوهکندن مشغولیم و بیخبر از زمانهی خویش. شعر امروز، پاسخگوی نیازهای روحی انسان معاصر و نسلِ امروز است. شادبختانه، خصلت و خوی و رفتارِ شعر امروز را در نگرشهای تازهای متوجه میشویم. این رفتارها، عمومیت ندارند، تنها میتوان در کارِ معدودی دید و این معدودها بیشتر هراتیان عزیز استند. شاعران مطرح امروز در هرات بالیدهاند و کارهای قابل ملاحظهای انجام دادهاند. همین کارهای متفاوت و بازتاب نگاههای نو سبب شده است که کتاب پرسه در دیگری نوشته شود و شکل بگیرد.
ناشادبختانه یکی از معضلات جامعهی ادبی افغانستان این است که تا اکنون در فقدان نقد و نقادی قرار داشته است. نقد و نقادی و نظریهپردازی کمتر اتفاق افتاده است و منتقدان ادبی هم در برابر متن رواداری و مدارا کردهاند، اکثر نقدها جانبدارانه بوده است و کمتر نقد به معنای واقعی انجام شده است. داریم کسانی را که در این زمینه خوب قلمزدهاند و کارهای ماندگاری کردهاند؛ ولی در کل، ادبیات افغانستان دور از سایهی نقد و نقادی تا اینجا رسیده است و دور از سایهی نوازشبخش نقد و نقادی مانده است. امیدوارم از این دست کارهای ارزشمند بیشتر صورت بگیرد؛ پرسه در دیگری تا جایی توانسته است این خلأ را پر کند و از چندین جهت قابل ارزش و اهمیت است. یکی از آن جهتها، جریانشناسی شعر معاصر افغانستان است که این کتاب به آن پرداخته است.
«آقای نورنیا در گفتوگویی با دکتر یسنا، در مورد شعر بیست سالِ اخیر میگوید: شعر بیست سالِ اخیر، چه در فرم کلاسیک و مقیدش و چه در فرمهای آزاد تا حدودی متأثر از نظریهی ادبی معاصر است. شعر افغانستان با بوطیقای شعر ایران و جهان آشنایی پیدا کرد. بیست سال اخیر که زمینهی مراودهی ادبی با جهان بیشتر فراهم شد، شاعران ما با فارسیزبانان دیگر، کارگاههای ادبی برگزار کردند، انتشارات الکترونیکی راهاندازی کردند، امکان شرکت در جشنوارههای برونمرزی فراهم شد و نگرش و زیباییشناسی شاعران جهان و شماری از شاعران ایران وارد شعر افغانستان شد.
در غزل مهدی موسوی، سعیدمرزایی، یاغیتبار و… در فرمهای آزاد گروس، بروسان و… پیروان مشخصی در افغانستان پیدا کردند. اثرگذاری منزوی هم که شماری از شاعران دورههای پیشین را درگیر کرده بود، همچنان در غزل دورهی مورد نظر ما پدیدار بود/هست.
از جانبی مکتب هندی هم با قوت در شعر و موسیقی ما حضور دارد. حجم قابل ملاحظهای از آفرینشهای ادبی ما در فرم کلاسیک، ادامهی همان سلسلهی رمانتیک است. البته تلاشهایی برای دفرمهی فرمهای کلاسیک هم صورت گرفته؛ مثلاً در کارهای حامد مقتدر میبینیم که فقط از غزل، وزن عروضی را لحاظ کرده است. کاربرد زبان هم در کارهایش سبک ویژهی خودش را دارد. همینگونه غزلهایی که آوانگارد و پستمدرن گفته شدهاند، نیز سروده شده و سرایش اینگونه کارها ادامه دارد.
از غزلهای رمانتیک که بگذریم؛ غزل بیست سال گذشتهی افغانستان با اثرپذیری شعر آزاد، روی زبان دقیقتر شد و ساختارهای دیگرگونه گرفت. ارچند غزل از جمله ساختارهای مقید و مشخص است و آغاز سرایشش با بسته بودنِ در قافیه؛ با آنهم از نظر گسترهی تجارب شاعرانه، از نظر بیان و ترکیبهای زبانی متضمن تغییر است». یسنا، یعقوب. (۱۴۰۰). «جنونزدهگی، نقد و دیگری» از سایت مرکز مطالعاتی رودابه.
بنابراین، کتاب پرسه در دیگری، موضوعات مهم و اساسی را پیگرفته است و سعی دارد تا چشماندازهای متفاوتی از شعر دههی ۱۳۸۰ تا ۱۴۰۰ ه.ش. ارائه کند. در واقع گزارشِ ارزشمندی از دو دهه شعر هرات ارائه شده است و جریانشناسی گردیده است. جریانشناسی شعر امروز، یک امر ضروری و مهم است که باید انجام شود؛ بانو افسانه واحدیار، این کار ارزشمند را انجام داده است. امیدوارم که شعر دو دههی سایر استانهای افغانستان به واکاوی گرفته شود و برایند آن ارائه گردد؛ یکی از کارهایی که باید انجام شود، همین مسألهی جریانشناسی شعر افغانستان است. در این کتاب به هر موردی که پرداخته شده است؛ خاستگاه و پیشینهی آن مورد هم موردِ توجه نویسنده بوده است. به طور مثال اگر به غزل یا در کل به شعر امروز مکث شده است، ابتدا پیشینهی آن قالب مورد بررسی قرار گرفته و سپس با نگاه امروزی به شعر امروز پرداخته شده است.
پیشدرآمد، گشودنِ شعر هرات، خوانش کتاب و گرهگشایی متن، نشانهها و توانش ادبی، فراز و نشیبهای کوتاههسرایی، تبِ غزلسرایی، در غیاب زنِ مدرن، در جنگ با صلح تنبهتن، الفبای سلطه از نظرگاه نقد اسطورهگرا، نوگرایی در غزل، در متنِ پانویس، چرتی در بوی خواب، ابهام و فرمگرایی، مؤلفههای شعر زبانگرا، فراواننویسی در امرِ سرایش، هست و نیستهای مجموعهی نیرنج، پروندهی جرم یوسف، گیسوانت گهوارهی شعرهای جهان است، جستارهایی در سازههای هنری زنان، بانوان هنرمند برای صلح…، کارهای خانه مانعی بر سر راه نوشتن از کلان عنوانهای این کتاب است که در عنوانهای کوچک، توضیح داده شده است.
پرسه در دیگری، نخستین کتاب در زمینهی واکاوی شعر دو دههی هرات است؛ ممکن است نخستین کار در این زمینه نباشد ولی در کل یک کار ارزشمند و قابل دقت و تأمل است. پرسه در دیگری، جدا از اینکه به نقد و بررسی مجموعههای شعری شاعران معاصر هرات پرداخته است؛ گزارشی از فعالیتِ کانونهای ادبی هرات و نشریههای ادبی نیز ارائه کرده است و این کانونها با کرد و کارهای شان معرفی شدهاند.
نویسنده در بخش اخیر کتاب به موردهایی پرداخته است که تازه و نو است؛ بررسی موشکافانه شده است و نیاز است که در آن بخشها بیشتر کار صورت گیرد. برایم آموزنده بود، خواندم و استفاده بردم. اتفاقاً من هم روی این موارد، تحقیق دارم و مینویسم؛ البته با این تفاوت که محورِ کار من «بازتاب زنانهگی در شعر معاصر زنان» است که بر اساس روش تحلیلی-توصیفی به پیش میرود؛ اما نویسندهی این کتاب به «جستارهایی در سازههای هنری زنان (از تن تا وطن)»، (بررسی جامعهشناختی شعر زنان درونمرزی افغانستان از ۱۳۸۰ تا ۱۴۰۰ مکث کرده است و همچنان به موضوعِ «کارهای خانه مانعی برسر راه نوشتن» پرداخته است.
بانو افسانه واحدیار، در این کتاب، ابتدا به آسیبشناسی شعر پرداخته است و در ادامه به بررسیهای فرامتنی توجه داشته و همچنان به معرفی کانونهای ادبی هرات و نشریههای ادبی، پرداخته شده است. یکبار دیگر تکرار میکنم که نویسنده پیش از اینکه به توضیح و تشریح شعر سپید یا غزلِ دو دههی هرات بپردازد؛ در نخست به پیشینهی این مهمها اشاره میکند و سپس به شعر دو دههی هرات میپردازد. به باور من، اینکار، یکی از ویژگیهای خوب کتاب پرسه در دیگری است. معرفی کانونهای ادبی و نشریههای ادبی هرات، همچنان از ویژگیهای این کتاب است.
اگر نویسندهی دیگری این کار را انجام میداد، شاید گزارشی از نشستهای ادبی و کرد و کارهای کانونهای ادبی ارائه نمیکرد؛ سر راست میچسپید به شعر دو دههی مورد نظر و شاعران مورد نظرش… . قابل یادآوری است که در این کتاب به کرد و کارهای شاعرانی مکث شده است که دفتر شعرهای شان به چاپ رسیده است. کتاب پرسه در دیگری، کارهای شاعران معاصرِ هرات را مورد توجه قرار داده است. شاعران معاصر هرات کارهای قابل توجهی در زمینهی شعر و ادبیات امروز انجام دادهاند. شاعران معاصری که بیشتر در افغانستان صاحب نام و جایگاه ادبی استند از همان حوزه میباشند؛ در زمینههای متفاوتی قلمزدهاند و اندیشهورزی کردهاند.
با آنکه غزل، شعر زمانِ ما نیست؛ ولی بینشها و نگرشهای تازه، پای این قالب را به شعر و ادبیاتِ معاصر کشانده است. تغییرات در فرم، شکل و نوگراییهای شاعران، سبب شده است که هنوز هم حرف دلها را بزند و چیرگی داشته باشد. به قول شاملو: شعرِ امروز، شعر آگاه و بلند، شعری دلپذیر و تپنده است که دیری است تا از مرزهای تأثیریپذیری گذشته و به دورهی اثربخشی پای نهاده است. امیدوارم لطف خوشش را به ما هم داشته باشد، اثرها ببخشد و اثر پذیر شویم… افسانه واحدیار، غزلِ دو دههی مورد تحقیقش را به سه دسته تقسیم کرده است و شاعران هر دسته را مشخص، و از ایشان نمونه آورده است. این روش را در قالب سپید، دو بیتی، رباعی و کوتاهه نیز انجام داده است.
در کل کتابِ پرسه در دیگری، سه بخش عمده و اساسی دارد؛ در ادامه به هریک آن میپردازیم.
بخش نخست این کتاب به معرفی کانونهای ادبی و نشریههای ادبی هرات اختصاص یافته است. در بخش «سازههای ادبی» از جلسات ادبی هرات، انجمن ادبی هرات، خانهی ادبیات جوان، نقد سیمرغ، بنیاد نواندیشان و از نشریههای ادبی «اورنگ هشتم»، «نگرش» و «شمیره» یاد شده است و از فعالیتهای شان گفته شده است.
بخش دومِ این کتاب به بررسی شعر معاصر هرات اختصاص یافته است و مجموعههای شعری: «دست از تازهگی بردار و در جاییکه تو را میبلعد فرو برو» از اسماعیل سراب، «کلاغ و گندمزار»، «با شعرهایم قایقی بساز» و «دهکده در تاک» از احمد بهراد، «دال مثل دلتنگی» و «کلمات کال» از اسد یوسفی، «صلح تن به تن» از اکرام بسیم، «الفبای سلطه» از حمیرانکهت دستگیرزاده، «مینو به عبارت دیگر»، «برای مترسک چه فرقی میکند» و «در خوابهام کودکی غمگینیست» از روحالامین امینی، «پانویس» از رامین عربنژاد، «بوی خواب» از رؤیا شریفی، «یک فصل خواب انار» و «شعر باروت» از سمیه رامش، «و آوازهای بنفش بیقانون» و «شهرزادهای بیگیسو» از فریباحیدری، «امضا محفوظ»، «جنازه بردهان» و «با مسکوی عجیب تمام این تراموای شبانه را دوره کردم» از مسعود حسنزاده، «منهم آدمم» و «برادریدن» از مصطفی صمدی، «نیرنج» از مژگان فرامنش، «جرم یوسف» از مهران پوپل و «گیسوانت گهوارهی شعر جهان است» از نیلوفر نیکسیر بررسی شدهاند و خوانشهای متفاوتی از این بیست و شش مجموعهشعر ارائه گردیده است. نویسنده در اینبخش هم موضوعات مورد بحثش را از ریشه پیمیگیرد و توضیحات مفیدی از پیشینهی آن موضوعات ارائه میدهد. بنابراین، پیداست که نویسنده از ادبیات کلاسیک غافل نیست بر آن دورهها نیز رسوخ دارد، از نقد و نقادی نیز بهرهها جسته است و نوعیت و کیفیت آن را میفهمد.
«تبِ غزلسرایی» به معرفی قالب غزلپرداخته شده است و شاعران غزلسرای دو دههی هرات معرفی شدهاند و کارهای شان بررسی گریده است. خوانش و جستارهای نویسنده از دفترهای شعری شاعران معاصر و صاحبِ اثر از ارزش ادبی برخوردار استند؛ نقد و نظریهپردازیهای موشکافانه انجام شده است و به مواردی نقد وارد گردیده است که برای سرودگران، سازنده و رهگشا است.
نقدِ فمینیستی بر مبنای «جلوههای زن» در شعر ضیاءالحق سخا نیز صورت گرفته است. نویسنده در مقدمهی نقد فمینیستی بر مبنای جلوههای زن، میگوید: «یکی از مباحث ادبیات معاصر توجه به زن و جایگاه او در جامعه است. در این عصر کمتر مجموعهی شعری یافته میشود که در آن شعری با سوژهی زن سروده نشده باشد. علت آن هم رواج مکتبِ فمینیسم در ادبیات فارسی با تأثر از ادبیات غرب است که هدف آن دفاع از حقوق زنان و رسیدن به آرمان برابری زن و مرد است». (واحدیار، ۱۴۰۰: ۱۱۳).
در بخش سوم این کتاب به «جستارهای سازهی هنری زنان» اختصاص یافته است. در این بخش زیر عنوانِ «از تن تا وطن» به بررسی جامعهشناختی شعر زنان درونمرزی افغانستان پرداخته شده است و نویسنده شعر دو دههی مورد نظرش را به واکاوی گرفته، در اخیر هم نگاه تازه و معناداری به موضوع و مسألهی بانوان هنرمند برای صلح به «هنر ضد جنگ» و «کارهای خانه موانعی بر سر راه نوشتن» داشته است.
این یادداشت در حدِ معرفی کتاب پرسه در دیگری، شد. از مطالعهی این کتابِ بسیار لذت بردم و آموختم؛ به عنوان یک فرهنگی، از بانو افسانه واحدیار سپاسگزاری میکنم، درود میفرستم و موفقیت شان را آرزو دارم. در اخیر یکچند ویژگی کتاب را بر میشمارم و این یادداشت را به سر انجام بیسرانجامی میرسانم.
۱- پرسه در دیگری جدا از اینکه شعر دو دههی اخیر هرات را به بررسی گرفته است و مسألهی اساسیاش است؛ گزارشی از کانونهای ادبی، نشریههای ادبی و فعالیتهای جمعی شاعران و نویسندگان هرات ارائه داده است.
۲- نویسنده پیش از اینکه به شکل، فرم، ساختار، معنا و محتوای شعر دو دههی اخیر بپردازد، توضیحات خوبی از پیشینه، خاستگاه و چگونگی آن موضوعات ارائه میدهد تا خواننده بیشتر متوجه این مهمها شود و موضوعات را از ریشه بفهمد.
۳- واکاوی شعر دو دههی هرات در این کتاب سبب جریانشناسی شعر امروز شده است و همچنان نقد و نظریات سازندهای نیز ارائه گردیده است.
۴- در پایان هر بخش، فهرست کتابنامه را ارائه کرده است.
۵- نثر کتاب پرسه در دیگری بسیار ساده، صمیمی و شیوا است؛ در ضمن آوردن اصطلاحات تخصصی به غنامندی کتاب انجامیده است.
۶- پرسه در دیگری با نگاه دیگری بازتاب یافته است؛ این نگاه، نگاه شاعر و نویسنده و منتقد معاصری است که خودش هم دستپروردهی همین دو دهه است و در همین دو دهه بالیده و رشد کرده است.
۷- ویژگی دیگر این کار در این است که خلاف سنتها و رسمهای کلیشهای انجام شده است و هیچ گزارشی از زندگینامه و معرفی نویسنده ارائه نشده است.
آدرس کوتاه : www.parsibaan.com/?p=1098